A vezetékes vagy vezeték nélküli fejhallgató vitája már jó ideje zajlik. De újoncként ezen az arénán könnyű beszorulni a két oldal közé.

Valóban kihívást jelenthet a megfelelő fejhallgató kiválasztása. Ez akkor igaz, ha fogalmad sincs a különböző szempontokról, amelyeket figyelembe kell venni.

Persze csábító, hogy a vezeték nélküli fejhallgatók mellett maradnak a legújabb technológiák. De a vezeték nélküli fejhallgató általában drágább, mint a vezetékes. Tehát tényleg megéri?

Sőt, a vezetékes vagy a vezeték nélküli hálózatokhoz tartozik a hozzájuk tartozó jótétemények és tilalmak. Ebben a cikkben segítünk eldönteni, hogy milyen típusú fejhallgatók felelnek meg legjobban személyiségének és életstílusának. Olvassa tovább, hogy többet tudjon meg.

Vezetékes fejhallgatók

A vezetékes fejhallgatók ugyanúgy működnek, mint a nagy hangszórók. Alapvetően miniatűr hangszórók, amelyeket személyes hallgatásra szánnak.

A vezetékes fejhallgató előnyei

Annak ellenére, hogy a vezetékes fejhallgatót „idősebbnek” tekintik, a legtöbb ember még mindig inkább a vezeték nélküli fejhallgatót részesíti előnyben. Valójában egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a vezetékes fejhallgatók egységértéke 83%, míg a vezeték nélküli fejhallgatóké csak 17%.

Számos oka van annak, hogy az emberek továbbra is a jó vezetékes fejhallgatót részesítik előnyben. Az alábbiakban néhány közülük.

Jobb hangminőség

A vezeték nélküli fejhallgató-technológia az évek során jelentősen javult. De semmi sem éri el a vezetékes fejhallgatók hangminőségét.

A kiváló hangminőség érdekében a vezetékes fejhallgatók analóg jeleket használnak. Ez több adatot képes kezelni, mint a digitális jelek, például a Bluetooth. Ez azt jelenti, hogy a hangodnak nem kell annyira feldolgoznia, hogy elérd. Így kihagyhatják az audio tömörítést, és teljes felbontásban továbbíthatják.

Kevesebb költség és könnyen javítható

A vezetékes fejhallgató viszonylag olcsóbb, mint a vezeték nélküli. A vezeték nélküli technológia fejlesztése és gyártása ugyanis drágább. Ezenkívül a vezetékes fejhallgatók könnyebben javíthatók.

Korlátlan játékidő

A legtöbb szabványos vezetékes fejhallgató passzív hangszórókat tartalmaz, amelyek vonalas szintű hangjeleket produkálnak . Ezeknek a fejhallgatóknak általában nincs szükségük külső áramforrásra. Az audio jelek maguk is elegendő energiát termelnek a fejhallgató működtetéséhez. Így nincs szükség sem töltőkre, sem akkumulátorokra.

Könnyen kezelhető

A vezetékes fejhallgatók plug-and-play beállítással rendelkeznek. Egyszerűen csatlakoztassa az audioeszközhöz, és azonnal lejátszhatja.

Ezekkel nem kockáztatja meg a nem kívánt vezeték nélküli interferenciákat és párosítási problémákat . Ezeket a tényezőket figyelembe véve tagadhatatlanul felhasználóbarátabbak, mint a vezeték nélküliek.

A vezetékes fejhallgatók hátrányai

A vezetékes fejhallgató összes előnye ellenére is vannak hátrányai. Az alábbiakban bemutatjuk néhány fő hátrányukat.

Korlátozhatja a mozgást

Nem tagadható, hogy a vezetékek korlátozhatják a felhasználók mozgásterét. A felhasználók kötelesek korlátozni a mozgásukat, hogy véletlenül ne húzzák meg a vezetékeket. Ráadásul a felhasználók alapvetően az audioforrásukhoz vannak kötve.

A vezetékek törékenyek lehetnek

A fejhallgató vezetékei gyakran vékonyak és törékenyek. Szándékosan vagy akaratlanul rángatás károsíthatja belső vezetékeiket, sőt rövidzárlatot is okozhat. Ez gondot okozhat, különösen akkor, ha a fejhallgató már hibásan kezd működni.

Kompatibilitás

A 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó évek óta univerzális szabvány a modern audioeszközök számára. De manapság egyes márkák különböző típusú csatlakozókat kezdenek használni, vagy egyáltalán nem!

Vezeték nélküli fejhallgatók

A vezeték nélküli fejhallgatók rádiós átviteli technológiával továbbítják az audioadatokat a forrásból a fülébe. A fejhallgató audió adatátvitelét általában három technológián keresztül folytatják :

  • Bluetooth,
  • Rádiófrekvencia (RF), vagy
  • Infravörös frekvencia (IF)

A Bluetooth-átvitel során egy audioeszköz tömörített formába kódolja az audioadatokat. Ezeket az adatokat rádióhullámok útján továbbítják a fejhallgatóba. Ezután a fejhallgató ezt dekódolja, és hangjelekké alakítja át a Bluetooth kodekek segítségével.

Az RF technológiában ezzel szemben az audió átviteli folyamat sztereó frekvencia modulációs rendszert foglal magában . Az RF fejhallgatók elektromágneses jeleket használnak a hang fogadásához egy audio eszközről. A Bluetooth-tól eltérően sokkal erősebb és hosszabb hatótávolsággal rendelkezik.

Az RF-t gyakrabban használják kifejezetten TV-hez gyártott vezeték nélküli fejhallgatókhoz. A fejhallgatótól függően a hatótávolság akár 300 láb is lehet.

Végül az IF -adásoknál a látótér-technológiát használják az audio jelek továbbítására. Itt nem szabad interferenciát vagy eltömődést okozni az adó és a vevő között. Megfelelően megnevezve, egymás „látóterében” kell lenniük. Fejhallgató, mikrohullámú sütő és FM rádió is használja ezt a technológiát.

A vezeték nélküli fejhallgató előnyei

A gyártók ma innovatív módszereket keresnek a technológia és a kényelem ötvözésére. Nem csoda, hogy minden vezeték nélküli lesz. Az olyan eszközök, mint a játékvezérlők és a fejhallgató, most már teljesen vezetékmentessé válnak. És nem nehéz megérteni, miért.

Az alábbiakban bemutatunk néhány okot, amelyek miatt érdemes a vezeték nélküli fejhallgatót választania.

Szabad mozgás

A vezeték nélküli fejhallgatók széles mozgástartományt kínálnak. Velük szabadon mozoghat, anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy véletlenül megrángatja a vezetéket. Ez megoldhatja azt a kellemetlenséget is, hogy az audio forrást folyamatosan magával kell vinnie. Néhány vezeték nélküli fejhallgató akár 100 láb távolságot is kínál az audio forrástól.

Kompatibilis a modernebb eszközökkel

A technológia fejlődésével egyre több okostelefon és audioeszköz süllyeszti el a 3,5 mm-es csatlakozót. A 3,5 mm-es jack aljzaton kívül a Bluetooth az új szabvány az audió átvitel terén.

Hordozhatóbb

Mivel a vezeték nélküli fejhallgatókban nincsenek külön vezetékek és alkatrészek, hordozhatóbbak és könnyebbek. A vezeték nélküli fejhallgató kompakt kialakítása nagyszerű lehetőségeket kínál az aktív emberek számára. A könnyebb súly általában befolyásolja a kényelmet is, mivel a könnyebb fejhallgató általában kevésbé terheli a felhasználók fejét.

A legtöbb vezeték nélküli fejhallgató összecsukható, így könnyen csomagolható az utazáshoz vagy egyszerű napi ingázáshoz.

Nincs több vezeték

Azon túl, hogy nem kell aggódnia a zsinórok véletlenszerű megrántása miatt, a vezeték nélküli fejhallgatók azt is jelenthetik, hogy nincsenek idegesítőbb kusza vezetékek.

Nem kell újból megküzdenie a csomós huzalokkal (legalábbis a fejhallgató esetében). Emellett nem kell drága kábelcseréket vásárolnia arra az esetre, ha törékeny fejhallgató vezetékei megszakadnának.

A vezeték nélküli fejhallgató hátrányai

A vezeték nélküli fejhallgató létrehozása óta hosszú utat tett meg. Vannak azonban még bizonyos szempontjai, amelyek fejlesztésre szorulnak. Az alábbiakban bemutatjuk a vezeték nélküli fejhallgató néhány hátrányát.

Töltést igényel

Elővette-e valaha a telefont egy hosszú vonatozás során, hogy megtudja, hogy lemerült az akkumulátor? Ez a vezeték nélküli fejhallgatók esetében is érvényes lehet.

A vezeték nélküli fejhallgatók folyamatos töltést igényelnek. Ez nehézkes lehet, különösen hosszú ideig tartó utazások esetén. Ráadásul a vezeték nélküli fejhallgatók nem csak lemerítik saját akkumulátorukat, hanem az audioeszköz akkumulátorát is.

Drágább

A vezeték nélküli technológia gyártása és fejlesztése nem könnyű. Sok kutatás és teszt szükséges, hogy a legideálisabb formába jussunk. Nem csoda, hogy a vezeték nélküli fejhallgató általában drágább, mint a vezetékes társa. Ráadásul, ha nem kompatibilis eszközökhöz, például Nintendo Switchhez , Xbox One -hoz vagy a tévéhez használ Bluetooth fejhallgatót , akkor külön Bluetooth audió adóba kell beruháznia .

Természetesen az ár továbbra is nagyban függ a vezeték nélküli fejhallgató márkájától, minőségétől és további funkcióitól. De többnyire az átlagos vezeték nélküli fejhallgatót továbbra is drágábbnak tartják. 

A javítás nehezebb, ha nem lehetetlen

Vezetékes fejhallgató esetén könnyen megjavíthatja a sérült vagy kopott vezetékeket. De a vezeték nélküli fejhallgató károsodásai esetén ezt nem lehet egyszerűen megtenni. Ha ez a szoftver hibásan működött, az átlagos joe nem tudja egyedül megjavítani. Tehát a vezetékes vagy vezeték nélküli fejhallgató esetében a vezetékes fejhallgató egyértelműen nyer a javíthatóság szempontjából.