Grafikus kártyák - nem csak a játékosok számára elengedhetetlenek. Ha a kijelzője leállt, és a grafikai munka idegesítő megpróbáltatássá válik, akkor biztos lehet benne, hogy a grafikus kártya a hibás.

A megjelenítés minden típusa megköveteli a GPU teljesítményét. Legyen szó böngészős játékokról, animációkról a program megnyitásakor vagy az egér mozgatásáról, mindent a GPU generál. Természetesen az Intel vagy az AMD chipekbe integrált grafikus kártya képes erre, de bárki, aki valaha használt grafikus intenzív programot vagy játszott játékot, gyorsan eléri a határait.

Ezért ebben a cikkben kap egy kis útmutatót, amely elmagyarázza, melyik grafikus kártya különösen alkalmas az Ön számára, és mire kell figyelnie vásárláskor.

Miből készül egy grafikus kártya?

Mint korábban említettük, a GPU jelentése "grafikus feldolgozó egység". Ez lefordítva valami olyasmit jelent, mint "grafikus processzor". A dedikált grafikus kártya a GPU mellett memóriából (ún. VRAM), csatlakozásokból és a RAMDAC-ból is áll, amely szükség esetén a digitális jeleket használható analóg jelekké alakítja egy VGA-csatlakozású monitor számára. A PC-kben található modern grafikus kártyák általában ventilátorral is rendelkeznek, amely a kártyán található. A grafikus kártya gyakran sok energiát fogyaszt és gyorsan felmelegszik.

a grafikus kártya teljesítménye

A normál processzorhoz hasonlóan a grafikus kártya teljesítménye az órajeltől és az árnyékoló egységektől függ. Az árnyékolók kiszámítják a GPU adatait, ezért számtani egységeknek is nevezik őket. Ezenkívül szerepet játszik a memória típusa is - ahol a DDR4-t szokás használni, a DDR5-ot pedig már a magasabb osztályban - és a saját órajelét is. A processzor RAM-jához hasonlóan a VRAM is köztes tárhelyet vesz igénybe, ami különösen fontos a videók szerkesztésekor és a sok részletet tartalmazó 3D-s játékok lejátszásakor.

Manapság legalább két-négy gigabájt van telepítve, de a profi játékosok grafikus kártyái akár tizenegy gigabájtnyi videomemóriával is előállnak. Ami a számítási egységeket és az órajelet illeti, mindkettő kompenzálhatja egymást. A csúcskategóriás grafikus kártyákon az árnyékolók száma 2500 és 4500 egység között van. Az órajel a csúcskategóriás tartományban viszont 1200 és 1800 megahertz között van. Az alacsony órajel nem feltétlenül jelenti a lassú grafikus kártyát.

A közös GPU-kat az AMD és az NVIDIA gyártja . Az úgynevezett táblapartnerek, mint az ASUS, ezeket megvásárolják, és felhasználják saját grafikus kártyáik összeállításához. Ez kissé eltérő előadásokhoz vezet.

NVIDIA ÉS AMD: KÜLÖNBSÉGEK

Aki bármit tud a számítógépekről, valószínűleg belebotlott az NVIDIA-ba vagy az AMD-be. Az NVIDIA játékgrafikus kártyákra , az AMD pedig a normál grafikus kártyákra is szakosodott. Eddig az NVIDIA uralta a piacot nagy teljesítményű grafikus kártyákkal, de az AMD-nek is megvannak az előnyei, és egyre jobban felzárkózik. A gyártó egyre több vásárlót szerez, elsősorban a jó ár-érték arány miatt. Ennek ellenére mindkét versenyzőnek megvannak a maga sajátosságai.

NVIDIA grafikus kártyák

Ezen sajátosságok magyarázatához először a piacvezetővel kezdjük. Az NVIDIA grafikus kártya márkanevének GeForce becenevet adott. A normál és a jelenlegi fogyasztói kártyák nagyjából három sorozatra oszlanak. Az MX 200 sorozat noteszgépekbe van építve, és kevés a teljesítménye. A GTX 1600 sorozat alacsony és közepes árszegmensben van. A GTX 1000 széria még mindig gyakran megtalálható, de azóta helyettesítették. Az NVIDIA jelenlegi grafikus kártyái RTX 2000 néven ismertek. Ezek valóban nem hagynak kívánnivalót a felsőbb osztályban. Az utolsó két szám 50 és 80 között mozog az 1000-es és a 2000-es sorozat esetében.

A számok kiegészülnek a "Ti" és a "Super" kifejezésekkel. A „Super” többnyire valamivel erősebb verziót ír le, és magasabb órajeleket és több árnyékolót kínál. A Ti verziók általában egy lépéssel tovább mennek, és meghaladják a szuper verziókat. Az RTX sorozat legerősebb grafikus kártyája az NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti. A sugárkövetés az RTX kártyák különlegessége . Ez biztosítja a valósághű fényhatásokat és árnyékokat a játékokban. Az AMD még nem tud ezzel előállni. Az AMD kártyái a G-Sync-et is támogatják - ez egy módszer a 120 Hertz-nél nagyobb képsebesség elérésére és a rángások minimalizálására - vagy ezzel egyenértékű Freesync .

AMD grafikus kártyák

Most eljutottunk az AMD grafikus kártyáihoz "Radeon" néven. A jelenlegi grafikus kártyák itt is három sorozatra vannak felosztva. Az RX Vega szériát a csúcskategóriás szektornak szánják, de sajnos nem lépi túl az NVIDIA RTX 2080-at, és általában nem kínál árelőnyt.

A Radeon RX 5700 sorozat a közepes és a magas szegmensben található, és nagyjából megfelel az NVIDIA RTX 2060 és 2070 modelljeinek , de általában olcsóbb. Az AMD pontokat szerezhet az RX 500 szériával, különösen a belépő szintű szegmensben. Ezek a kártyák tökéletesen megfelelnek a HD játékhoz, és nagyon jó ár-teljesítmény arányt kínálnak.

MELYIK GRAFIKUS KÁRTYA FELEL MEG NEKEM?

Eddig ez sok tény volt. Annak érdekében, hogy megkönnyítse az új grafikus kártya keresését az Ön számára, most bemutatunk néhány alkalmazási példát. Mint szabadidős felhasználó, aki nem szándékozik grafikus intenzív programokat használni, gyakran elegendő az integrált GPU, amely általában már a modern processzorokba van beépítve. Ha a számítógépén nincs integrált grafikus egység, vagy ha minden esetre külső grafikus kártyát szeretne telepíteni, akkor használjon egy NVIDIA GTX 1650-et  vagy egy másikat a fő sorozatból, 50-el a végén. Az 50 az NVIDIA sorozat leggyengébb grafikus kártyáit jelenti.

Az AMD Radeon RX500 sorozat tökéletes az AMD grafikus kártyákhoz. Még a második legerősebb RX 580 megnevezésű kártya is - a leggyengébb kártya egyébként az RX 550 - 8 gigabájt VRAM-mal rendelkezik, és gyakran kevesebb, mint 200 euróért kapható. De a motorháztető alatt is sok erő van. Az RX 500 sorozat kisebb és olcsóbb képviselői a mindennapi alkalmazásokhoz is elegendőek. Tippünk: Használja az AMD-t a belépő szintű területen!

Bámulatos, hogy az AMD Radeon RX 580 és RX 590 alkalmi játékosokkal és grafikus programok felhasználóival is képes pontokat szerezni. A legtöbb játék itt Full HD formátumban játszható, másodpercenként több mint 60 képkocka mellett, és a kép- és videoszerkesztő szoftver számára fontos VRAM is elegendő nyolc gigabájt mellett. Aki kicsit nagyobb teljesítményre vágyik, érdemes megfontolni. A legdrágább ág, a GTX 1660 Ti körülbelül 300 euróért érhető el.

Az igazi játékosok általában nagyobb teljesítményre vágynak, és az NVIDIA ezt tökéletesen megérti. Sugárkövetéssel az RTX 2000 sorozatot éppen erre tervezték. Még a sorozat legolcsóbb tagja, az RTX 2060 is 300–400 euróért képes a legtöbb játékot gond nélkül kezelni WQHD-ban (a WQHD majdnem kétszer olyan éles, mint a Full HD). Az RTX 2080 Ti nevű legerősebb kártya viszont nem hagy kívánnivalót maga után a 4K játékban.