A fülhallgatók sokféle kivitelben kaphatók, de általában négy különböző típusba sorolhatók: fül fölött, fülön, fülhallgatón és fülben. Ebben az útmutatóban azokra a tárgyakra összpontosítunk, amelyeket magával kell vinnie a poggyászában, amikor feltesszük a kérdést: fülhallgató kiválasztása: Melyik típust válasszuk?

Minden fülhallgató-típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyek befolyásolják, hogy bizonyos környezetekben és körülmények között mennyire lesznek megfelelőek. Az Ön számára legmegfelelőbb fülhallgató típusa a preferenciáktól és a hallgatási szokásoktól függ. Ha kételkedik ezekben a paraméterekben, javasoljuk, hogy olvassa el alaposan a cikket.

Mielőtt belekezdenénk az üzletbe, először a fülhallgató és a fülhallgató közötti különbség magyarázatával kezdjük. A fülhallgatókat szinte kizárólag hallgatásra használják, míg a fülhallgatókban általában mikrofon is található, így beszélgetésekhez használhatja őket.

Kábel vs. vezeték nélküli fülhallgató

A vezeték nélküli fülhallgatók különféle előnyöket kínálnak vezetékes társukkal szemben bizonyos típusú alkalmazásokhoz. A vezeték nélküli kapcsolat típusától, specifikációitól és hatótávolságától függően a vezeték nélküli fülhallgató és fülhallgató nem minden felhasználó számára ideális.

Ami a kábelt vagy a vezeték nélküli fülhallgatót illeti, olyan pontok jutnak eszembe, mint a Bluetooth és a Wi-Fi-t támogató fülhallgatók. Itt szerepet játszanak az olyan területek, mint az akkumulátor élettartama.

Mi a helyzet a hangminőséggel?

A vezetékes és a vezeték nélküli közötti hangminőségi különbségek nagyon finomak. A legtöbb esetben a különbségek olyan kicsiek, hogy a legtöbb alkalmi felhasználó számára nem mindegy, hogy a fülhallgatót vezeték nélkül vagy kábelen keresztül használják-e. A Bluetooth technológia folyamatos füllesztésének köszönhetően sokkal több adat továbbítható a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül 2019-ben, mint korábban, így a hangminőség nem változik sokat negatív irányban.

A fülhallgatóval és a hangminőséggel kapcsolatban 3 fő audio kodek létezik:

- SBC - szabványos alsávkódolás az összes Bluetooth fülhallgatóhoz.

- aptX - egy saját kodek az SBC-nél hatékonyabb hangkódoláshoz. Az aptX Low Latency és az aptX HD ennek a kodeknek a speciális változatai.

- AAC - az SBC alternatívája, valamivel jobb hangminőséggel, de általában nem vezeték nélküli alkalmazások számára fenntartva.

Késleltetés

A késés vagy a dán előtti késés nagyobb hatással van hallgatási élményére, ha összehasonlítja a vezetékes és a vezeték nélküli fülhallgatót . Mivel a kábelcsatlakozás nem rendelkezik az adatcsomagok kódolásának, továbbításának és dekódolásának extra lépéseivel, kevésbé késik az audio lejátszás, mint a Bluetooth fülhallgatókhoz vagy hangszórókhoz.

Ez nem jelent problémát, ha éppen hangot vagy zenét hallgat. Videók vagy játékok nézésekor azonban a késésnek sokkal nagyobb jelentősége van. A hallott hang nincs szinkronban azokkal a képekkel, amelyeket lát, ha a késési idő elég magas, ami frusztráló élmény lehet a felhasználó számára, mivel a késés tönkreteheti a megtekintési élményt.

Részkövetkeztetés:

A kábel- vagy vezeték nélküli fülhallgató használata között a legjelentősebb különbségek a késésben és a tartományban találhatók. Ha a cél a zenehallgatás, a lantency / késleltetés nem jelent nagy problémát, de videók vagy játékok nézésekor , különösen nagy képsebesség mellett, 60 fps körül, a hallott és a látott közötti késés elég jelentős ahhoz, hogy bosszantó legyen . Ha rendelkezik olyan rögzített audioforrással is, amely támogatja a Bluetooth-ot, a vezeték nélküli fülhallgatók egy kicsit nagyobb mozgásszabadságot biztosítanak kiváló hatósugaruknak köszönhetően.

A hangminőség szempontjából a vezetékes és a vezeték nélküli lejátszás közötti különbségek olyan finomak, hogy előfordulhat, hogy nem veszi észre és nem tapasztal komoly hibákat, hacsak nem figyeli a frekvencia-választ vagy nagyon érzékeny a füle. A különféle kodekek a hangminőség enyhe javulását kínálják, mégsem nagyon láthatóak, mivel a vezeték nélküli fülhallgatók általában zárva vannak, és nem mindig a legjobb beállítás a kritikus fogyasztók számára.

Tehát, hacsak nem játékra, felvételre vagy bármi másra használja a fülhallgatót, ami késés miatt hajlamos a szinkronizálásra, nincs szignifikáns különbség a vezetékes vagy vezeték nélküli használat között. Ha azonban a hatótávolság fontos kérdés az Ön számára, és nem használja a fülhallgatót videók megtekintéséhez, váltson vezeték nélküli kapcsolatra.

A fülhallgató akkumulátorának élettartama

Az akkumulátor élettartama sokak számára döntő tényező.
Az akkumulátor élettartamának fontossága a hallgatási szokásoktól és a fülhallgató választásától függ. Ha gyakran útközben van, és nincs sok lehetősége az aktív fülhallgató feltöltésére, akkor a hosszú ideig tartó akkumulátor megfelelőbb.

Hasonlóképpen, ha a fülhallgatót takarékosan használja, vagy ritkán van szüksége további zajcsökkentésre - beleértve az ANC-t is, akkor a rövid akkumulátor-élettartam nem jelenthet problémát. Az ideális aktív fülhallgatónak azonban az aktív funkcióinak teljes készletét el kell látnia anélkül, hogy a nap folyamán további díjakat kellene igényelnie.

Az elemek típusai

A legtöbb aktív fülhallgató kétféle elemet használ. Könnyen cserélhető vagy integrálható AAA elemek, újratölthető Li-ion / Li-Polymer elemek, amelyek többnyire megtalálhatók az újabb fülhallgatókban. Az AAA típusú akkumulátoroknak is vannak újratölthető változatai, de külső akkumulátortöltőre van szükségük, szemben az integrált akkumulátorokkal, amelyeket a fülhallgató Micro-USB portján keresztül töltenek fel.

Amikor lemerül az akkumulátor, általában elveszíti a fülhallgató által biztosított aktív funkciók egy részét vagy egészét. A vezeték nélküli fülhallgató kikapcsol, ha az akkumulátor lemerült, így hang nélkül rekedt, amíg nem tudja csatlakoztatni őket egy áramforráshoz. A hallgatási szokásoktól és a fülhallgató választásától függően az elhúzódó akkumulátor-üzemidő kulcsfontosságú lehet, ha nem gyakran kap lehetőséget a feltöltésre.

Ezért nagyon javasoljuk, hogy ezt a pontot vegye figyelembe a termék kiválasztása előtt, valamint ismerje meg, hogy mi a vásárlás célja.