Mi is az a soundbar?

Nem mindenki szakértő a "hangzás" területén. Különösen, ha térhangzásról van szó. Itt szeretnénk rövid áttekintést adni arról, hogy mit csinálnak a soundbarok, és mire használhatók a legjobban.

Mindenki nagyra értékeli a moziba járást, ha a gazdag és teljes mozi hangzásról van szó. Egyes filmek csak feleannyira lennének enélkül. Mindenki nagyon akarja ezt a hangot otthon. De nem mindenkinek van költségvetése vagy tudása a tökéletes házimozi rendszer felépítéséhez. Itt jönnek képbe a hangprojektorok. A kis hangsáv házak amelyek több dobozt ötvöznek.

Jó mozihangot hozhat a nappaliba egyetlen eszközzel (némelyik külső mélynyomóval). A plug & play eszközök könnyen csatlakoztathatók, és alig foglalnak helyet. A gyakran egyszerű, de elegáns kialakítás mellett ezek a kis doboz további előnyei.

Ha lehetséges, az eszközöket a televízió alá vagy a televízió feletti falra kell felszerelni. Csak így tudják optimálisan terjeszteni a hangjukat.

Egyébként: a hangprojektorokat rendkívül könnyű összeszerelni, még a kezdők számára sem jelent gondot a surround hangzásban. Vásárlási tanácsokból további előnyöket és példákat találhat a jó hangsávokról és azok gyártóiról.

A hagyományos hangszóróktól eltérően a HDMI csatlakozások különösen fontosak. Minél több ilyen kapcsolat érhető el, annál rugalmasabb vagy. Így több eszközt is összekapcsolhat a TV mellett, a Blu-ray lejátszóktól a notebookon át a játékkonzolig.

A legjobb esetben a bemenetek 3D és 4K videojeleket is elfogadnak, és legalább az egyik kimenetnek vissza kell vennie a TV hangját a visszatérő audio csatornán (ARC) keresztül. Ha vannak analóg és digitális audiobemenetek, legyenek azok optikai vagy koaxiális, valamint USB és fejhallgató csatlakozók, akkor az interfészek köre szinte tökéletes.

Röviden: a soundbar előnyeiről

A hangprojektorok számos előnnyel rendelkeznek:

  • Helymegtakarítás: ha túl kicsi a nappalink, alig foglalnak el helyet, és passzolnak a síkképernyős TV-hez
  • Dizájnos: A legtöbb hangsáv modern, elegáns és purisztikus kialakítású. Szinte csak a hangzásban van különbség márkánként.
  • A csatlakoztatás és a kezelés egyszerű: Még az alig hozzáértők számára sem jelent problémát. A legtöbb surround rendszer rendelkezik úgynevezett plug & play funkcióval, ami szükségtelenné teszi a kábeleket. Tehát nincs több kusza kábel.
  • További előny: szinte nincs szükség időigényes igazításra és a dobozok átállítására. A doboznak csak (ideális esetben) a TV elé kell állítani, hogy a hang jól elterjedjen a szobában.