Egy processzor minden számítógépben órajelet vesz, és lépésről lépésre feldolgozza a hozzá rendelt feladatokat. Ebben a cikkben megtudhatja, hogy pontosan mi a processzor és milyen feladatokért felel a számítógépen.

Processzor - a számítógép szíve

A processzor a számítógép szíve, mert szabályos ritmusban működik. Általában a processzort CPU-ként (Central Processing Unit) is ismerik. A CPU sok elektronikus eszközben található, és központi feldolgozó egységként szolgál a parancsok feldolgozásához. Jól ismert processzorgyártók az Intel vagy az AMD. Ha különösen érdekli az Intel processzorai, javasoljuk az Intel processzorok összehasonlítását. 

  • Óra frekvencia: Minden processzornak van ritmusa, amelyet órajel frekvenciának is neveznek. Minél gyorsabb az órajel frekvenciája, annál gyorsabban tudja feldolgozni a processzor a parancsokat. A Hertz a ritmusok sebességének mértéke. Egy hertz másodpercenként egy ciklus.
  • Hűtés: Az órafrekvenciák nagy sebessége nagy hőveszteséget okoz. A processzor elektronikáját károsíthatja a keletkező hő. A hő eloszlatása érdekében általában ventilátorokat vagy vízhűtést alkalmaznak.

Processzor feladatai: Ezt teszi a CPU

A processzoroknak konkrét feladataik vannak. Számtani műveleteket kell végrehajtani, és a számítógép egyes részeit ellenőrizni kell. Az adatokat bevisszük, feldolgozzuk, majd a végén újra kiadjuk. A processzor csak bináris kódként képes feldolgozni az adatokat. Ez azt jelenti, hogy a processzor csak a nullákat és a nullákat érti. Így minden számot vagy számot bináris kódban kell kódolni.

  • Számítás: Minden processzornak van számtani egysége. A processzor számításokat végez a számtani egységen belül. Egy egyszerű számtani művelet például 1 + 1 = 2. Ebben az esetben a számtani egység a 2-es számot adja ki.
  • Vezérlés: A processzor tartalmaz egy vezérlő egységet is. A vezérlőegység felelős a processzor egyes alkatrészeinek együttműködéséért. A vezérlőegység elmenti és beolvassa az adatokat a fő memóriából, és feldolgozza a perifériás eszközök (egér, billentyűzet stb.) Be- és kimeneteit.
  • Buszrendszer: A buszrendszereket a számítógép különféle összetevői közötti adatátvitelre használják.

Többmagos processzorok és hiperszálak

A processzormag teljesítménye fizikailag korlátozott, és tetszés szerint nem bővíthető. Ez azt jelenti, hogy az órajel frekvenciája nem növelhető végtelenül. A teljesítmény növelése érdekében a processzorok az órajel frekvenciájának növelése nélkül összekapcsolhatók.

  • Többmagos: Több processzormag egyesül egy processzorrá. Ebben az esetben a gyártó megkülönbözteti az egymagos processzorokat (kétmagos), a négymagos processzorokat (négymagos), a hatmagos processzorokat (hexamagos) és a nyolcmagos processzorokat (nyolcmagos).
  • Hz: Nagy teljesítményű processzorok a GHz tartományban működnek. A CPU így másodpercenként 1 milliárd számtani műveletet tud végrehajtani.
  • A többmagos processzorok nemcsak nagy eszközökben, például notebookokban vagy asztali számítógépekben találhatók, hanem táblagépekben és okostelefonokban is.